horen : bouw van het oor - fenomeen

Bouw van het oor

Geluid dat is opgevangen door de oorschelp, heeft nog een hele weg te gaan voordat het de hersenen bereikt en we het begrijpen als geluid. Geluidstrillingen brengen onderdeeltjes in je oor achtereenvolgens ook in trilling. Als de trilling het laatste onderdeeltje, het slakkenhuis, heeft bereikt, kan het in de hersenen worden vertaald. Eindelijk horen we het geluid. Het lijkt een hele lange reis, maar het gaat zo snel dat je het geluid meteen al hoort.

Gedetailleerde Beschrijving

In je oor komt het geluid eerst het trommelvlies tegen. Net als bij een trommel is het trommelvlies een strakgespannen vlies in je oor. Geluid zorgt ervoor dat dit vlies gaat trillen.

Achter het trommelvlies zitten drie hele kleine botjes. Dit zijn de gehoorbeentjes. Zij voelen dat het trommelvlies trilt en gaan hierdoor zelf ook trillen. De gehoorbeentjes liggen tegen een vlies aan. Achter dit vlies zit een holte, het slakkenhuis. Door het trillen van de gehoorbeentjes gaat het vlies en ook de vloeistof in het slakkenhuis trillen. Op het vlies van het slakkenhuis zitten kleine trilhaartjes, die de trillingen voelen. Het slakkenhuis is via zenuwen verbonden met de hersenen. Als de vloeistof in het slakkenhuis trilt dan krijgen de hersenen een signaal. De hersenen begrijpen dat dit een geluid is en vertalen het trillen naar horen.

Behalve al deze dingen die zorgen dat je kunt horen, zit er nog iets in je oor. Het evenwichtsorgaan.

Zie ook:

Gehoorbeentjes: Hamer, aambeeld en stijgbeugel
Model van het Oor: Wasmodel van oorschelp en binnenoor
Model van het Binnenoor: Wasmodel
Oor: Spaltenholtzpreparaat van een menselijk oor
Evenwichtsorgaan